Nieuws

Edouard van Arem,
ex - MKB Den Haag

"Als oud-bestuurslid van MKB Den Haag met de portefeuille duurzaamheid weet ik dat MKB Den Haag ook staat voor een gezond ondernemersklimaat. In alle opzichten. Of het nu gaat om gezonde wet- en regelgeving of om gezonde bedrijven met vitale medewerkers. Daarom ondersteunde MKB Den Haag de activiteiten van FBDH. Omdat dat een van de manieren was en is om ons allemaal fris en fit te houden!"

Kom uit uw stoel! Dit zijn de gevaren van zittend werken

Bericht geplaatst op donderdag 3 september 2015

Dit stuk is eerder verschenen op de website www.elsevier.nl

We zitten op het werk steeds vaker, terwijl recent onderzoek uitwijst dat het leidt tot diabetes, depressies en kanker. Zitten is tot modern arbeidsrisico verklaard. Er is iets tegen te doen (en nee, sporten is het niet).

Die eerste werkweken na een welverdiende vakantie in de zomer hakken er vaak flink in, óók voor wie dol is op zijn werk. U gaat uitgerust aan de slag, maar de kans is groot dat – na een week achter uw computer en vele vergaderingen verder – het vrije gevoel snel weg is. En dat u, als u op vrijdag de deur achter u dichttrekt, weer net zo gesloopt bent als vóór de vakantie.

De boosdoener en veroorzaker van deze ellende is dichterbij dan u denkt. Tijdens het lezen van dit artikel zit u er waarschijnlijk op: uw stoel. Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat langdurig zitten slecht voor ons is: we zouden er diabetes en hart- en vaatziekten van krijgen, er vatbaarder van worden voor depressie en borstkanker, en er zelfs eerder door sterven.

Wat verontrustender is: deze negatieve effecten zijn niet op te heffen door vijf keer per week een half uur per dag te bewegen, zoals de Nederlandse Norm Gezond Bewegen voorschrijft. Ook niet door drie keer per week te sporten, noch door ontspannen op een yogamatje te liggen. U kunt op uw hoofd staan of in uw vrije tijd de marathon lopen: de schade van excessief zitten is onomkeerbaar.

Zitepidemie

De stoel tot vijand verklaren, is meer dan de zoveelste gezondheidshype, zegt de Britse onderzoeker James Levine (50). Hij is pionier in onderzoek naar sedentair gedrag, zoals zitten officieel heet. Levine is opgeleid aan de universiteit van Cambridge, specialisatie voeding, en leidt nu een obesitaskliniek in de stad Phoenix in de Verenigde Staten.

Hij kwam er in de jaren negentig min of meer bij toeval achter hoe slecht zitten is. In een onderzoekje naar zwaarlijvigheid propte hij vrijwilligers vol met 1.000 extra calorieën per dag. Zoals te verwachten, werd een aantal van hen dikker, maar anderen niet, terwijl ze even veel bewogen.

Nader onderzoek wees uit wat de 'dikkerds' van de 'dunnerds' onderscheidde: de eerste groep zat per dag ruim twee uur langer. Ze verbrandden zo minder calorieën, maar bleken ook vatbaarder voor vetopslag. Geïntrigeerd door deze uitkomst, ging Levine met lab-ratten aan de slag.

 

Hij bond hun achterpoten vast. Doordat ze gedwongen inactief waren met hun poten, verloren de beestjes 75 procent van hun vermogen om schadelijke lipoproteïnes uit hun bloed te verwijderen. Uit tests met vrijwilligers bleek dat gezonde mensen die langdurig zaten al snel hun vermogen verloren tot het opnemen van glucose.

Waarom is langdurig aaneengesloten zitten zo slecht? 'Onze benen zijn onze grootste spiergroep. Als we die niet bewegen, heeft dat een ongunstig effect op onze stofwisseling, die komt bijna tot stilstand. Na een maaltijd stijgt de bloedsuiker tot grote hoogten.

Bij zittend gedrag blijft dat pieken. Suikers die niet worden gebruikt door de spieren, worden omgezet in vet,' zegt Levine aan de telefoon. In Phoenix is het 36 graden, maar toch heeft hij zijn comfortabele airconditioned kantoor verlaten om het gesprek wandelend af te handelen in de parkeergarage.

Sukkelig

Levine wijt ons sukkelige sedentaire bestaan (Amerikanen zitten gemiddeld 13 uur per dag) aan het moderne leven. 'We hebben het onszelf veel te comfortabel gemaakt. We doen geen was meer met de hand, we zijn gestopt met zware fysieke inspanningen, we koken niet meer, maar laten eten thuis bezorgen. En op ons werk zitten we aan de computer gekluisterd. Het aantal sedentaire banen is in Amerika sinds 1953 met 83 procent toegenomen.'

Dat vele zitten begint al op school. 'Sit still and stop fidgeting, stop met wiebelen, hoorde ik vroeger de hele schooldag. Terwijl de mens is gemaakt om te bewegen. Zitten is alleen bedoeld om het lichaam even een rustmoment te geven.'

Levine publiceerde niet alleen in toonaangevende wetenschapsbladen als Plos One en The Lancet, maar legt het ook toegankelijk uit in Get Up! (2010). Zijn boek zorgde voor veel media-aandacht, vooral dankzij één zinnetje: zitten is het nieuwe roken. 'Dat is geen soundbite: 18 procent van de Amerikanen rookt‚ terwijl 75 procent de hele dag zit. We hebben een grote antirooklobby, maar mensen die door zitten gezondheidsrisico's lopen, zijn veel talrijker!'

Levine is een gepassioneerd antizitter en zijn toon is licht-alarmistisch. Toch is zijn onderzoek niet zomaar weg te wimpelen, het wordt door nogal wat andere wetenschappelijke data ondersteund. Zo toonden Japanse wetenschappers aan dat hoe minder je loopt, hoe slechter het met je cholesterolgehalte is gesteld.

Hun Zweedse collega's lieten zien dat hoe meer je zit, hoe groter de kans is op een hartaanval. Duitsers concludeerden dat excessief zitten het skelet zachter maakt. Onderzoek van de universiteit van Sydney wees uit dat wie langer dan 11 uur op een dag zit, een 40 procent hogere kans heeft op een vroegtijdige dood.

Kanker

Nederlandse wetenschappers onderschrijven de bevindingen van Levine. 'Vooral de relatie met vroegtijdig overlijden is bewezen,' zegt TNO-onderzoeker Ingrid Hendriksen (51). 'Het verband met diabetes en hart- en vaatziekten is ook te leggen. Wat depressies en kanker aangaat, ben ik voorzichtiger, ook omdat het onderzoek nu nog vaak is gebaseerd op vragenlijsten.'

Onderzoeker Hidde van der Ploeg (40) van het VU medisch centrum in Amsterdam werkte mee aan het Australische onderzoek. Hij noemt diabetes en cardio-vasculaire effecten als bewezen effecten van excessief zitten, kanker als mogelijk effect.

Mensen zitten al zo lang, hoe kan het dat de gevaren ervan pas sinds kort worden erkend? 'We hebben ons er lang op geconcentreerd mensen in beweging te krijgen,' zegt Van der Ploeg. Hendriksen: 'Altijd is gedacht dat je voor een goede gezondheid moet bewegen. We weten nu dat het vervangen van veel zitten door licht intensief bewegen gezondheidswinst kan opleveren.'

Van der Ploeg en Hendriksen werken hard aan het vullen van de kennislacunes. Het VU medisch centrum is bezig met een groot vierjarig onderzoek bij de Banco Santander in Madrid naar de effecten van zitten, en TNO onderzoekt de relatie tussen zitten en kortetermijneffecten als concentratie, vermoeidheid en fitheid.

 

Niets te vroeg, want volgens de Rapportage sport 2014 van het Sociaal en Cultureel Planbureau zitten Nederlanders met gemiddeld 7,4 uur per dag langer dan andere Europeanen, die 5,2 uur op een dag zitten. Uit het Trendrapport bewegen en gezondheid 2010/2011 blijkt dat de neiging tot excessief zitten al jong begint: van de 4- tot 11-jarigen zit 43 procent meer dan 2 uur per dag voor tv of tablet. Schokkend wordt het bij tieners tot 17 jaar: zij zitten op een schooldag 9 uur, en op een vrije dag bijna 6 uur.

Het is zelfs zo erg met ons sedentair gedrag dat arbodienst ArboNed, waarbij 70.000 werkgevers zijn aangesloten, dit jaar zitten tot 'modern arbeidsrisico' bestempelde. Richtte ArboNed zich vroeger op het voorkomen van te zwaar werk, nu wijst de dienst in leefstijlprogramma's niet alleen op de noodzaak van bewegen en goede voeding, maar ook op het gevaar van lang zitten.

'We richten ons op een duurzame inzet van werknemers,' zegt research-­consulent Debbie Wierenga (27). 'De invloed van een ongezonde leefstijl op verzuim wordt steeds duidelijker.'

Gezond kantoor

Het goede nieuws is dat stoelverslaving is te genezen. Niet door buiten werktijd als een gek te gaan sporten, want dat heft de nadelen van zitten niet op. Oók niet door de hele dag te gaan staan, dat vergroot weer het risico op 'staziektes' als rugklachten en spataderen – niet voor niets schrijven arboregels voor dat tandartsen en kappers ook stoelen moeten hebben.

De oplossing moet niet zozeer buiten een werkdag worden gezocht – de gemiddelde Nederlander brengt 85 procent van zijn vrije tijd zittend door – maar ook zeker bínnen de werkdag. Van der Ploeg en Hendriksen bevelen aan om tijdens de werkdag zitten, staan en bewegen af te wisselen.

In een formele bedrijfscultuur kan het lastig zijn om voortdurend rond te wandelen. Veel werkgevers vermoeden toch al dat hun werknemers niet productief zijn als ze om de haverklap opstaan om koffie te halen. De filosoof Aristoteles mag in de Oudheid zijn studenten wandelend in een overdekte galerij hebben lesgegeven, wandelend overleggen is niet voor iedereen prettig.

Het veranderen van de bedrijfscultuur is lastig. Soms is het eenvoudiger de kantoortuin radicaal opnieuw in te richten, zodat deze beweging uitlokt. Dat begint al bij de architectuur, door een nieuw gebouw zo in te delen dat de trap dichterbij is en de liften ergens achteraan zijn verstopt.

Terwijl Levine zelf aan het knutselen ging met een stationaire fiets en een oud bureau voordat een groot Amerikaans bedrijf een bureaufiets ontwikkelde, is er nu een lucratieve markt aan het ontstaan rond het 'gezonde kantoor'. Naast desk­bikes en verstelbare zit-sta­bureaus zijn stepjes en balstoelen de belangrijkste attributen. Want als dat soort producten voorhanden is, is de werknemer eerder geneigd deze te gebruiken.

Gezondheid

Coen van Dijck (37), directeur-eigenaar van ontwerpbureau D/DOCK in Amsterdam begon in 2012 alternatieve werkomgevingen te ontwerpen volgens het healing offices-­concept. Van Dijck heeft twee omgevingspsychologen in dienst die het effect meten van een inrichting op gezondheid, geluk en productiviteit.

'Er hangt een iets hoger prijskaartje aan, maar een gezond kantoor leidt wel tot minder ziekteverzuim en tot hogere productiviteit. In de toekomst willen we metingen voor en na doen, en ons honorarium afhankelijk maken van het resultaat.'

D/DOCK ontwierp een nieuwe werkomgeving voor Google Nederland in Amsterdam en was ook verantwoordelijk voor het nieuwe kantoor van Sonos, gespecialiseerd in draadloze speakers. Maar Van Dijck heeft niet alleen hippe, jonge bedrijven als klant. Zo langzamerhand raken ook traditionele werkgevers in de greep van het gezonde kantoor en beginnen ook de traditionelere corporates maatregelen te nemen. ABN AMRO en Philips zijn al klant en er volgen er steeds meer.

Zo heeft KPN bureaufietsen en verstelbare bureaus van het bedrijf Worktrainer aangeschaft. In het kantoor op het Maanplein in Den Haag wil personeelsmanager Tom Plug (47) niet de indruk wekken dat alle drieduizend werknemers er dagelijks op een bureaufiets zitten, integendeel: 'We hebben er hier een aantal staan, maar dat is meer een showcase. We willen mensen de mogelijkheid geven zich vitaler te voelen, en minder zitten is daar een element van. De onderzoeken naar hoe slecht zitten is, zijn ons bekend en we nemen ze serieus, maar we willen mensen niet onnodig bang maken. Niet voor elke afdeling is de fiets even geschikt.'

Plug gebruikt de bureaufiets ook. Dat gaf aanvankelijk lacherige reacties. 'Collega's maakten opmerkingen als "trap eens door" en "hoe ver moet je nog"?' KPN is voorzichtig met inmenging in de leefstijl van werknemers: 'We willen mensen bewust maken van het belang en ze faciliteren, maar we dwingen ze niet hun werk fietsend te doen. Dat is niet bevorderlijk voor de werksfeer.'

Kroket

De eerste effecten van deze maatregelen zijn positief: staande vergaderingen duren gemiddeld 11 minuten korter dan zittende, en uit Brits onderzoek blijkt dat het creatieve denkvermogen van werknemers met 60 procent stijgt als ze wandelen. Het VU medisch centrum deed een vierweeks onderzoek naar ervaringen met zit-stabureaus. Gebruikers vonden het prettig en zaten 1 tot 2 uur minder op een werkdag. Zitten mag verslavend zijn, omgekeerd ontdekte wetenschapper James Levine dat mensen die actief zijn op het werk, dat thuis ook zijn.

Maar het blijft een kwestie: tot hoe ver mag en wil de werkgever gaan om zijn personeel zo vitaal – en dus zo productief mogelijk – te krijgen? En lopen we niet het risico dat grote groepen achterblijven? Misschien dat gezondheidsfanaten welwillend staan tegenover nieuwe ontwikkelingen, maar hoe zit het met de dikke kroket-­etende werknemer die rookt? Wordt hij straks met de nek aangekeken?

'Het is geen bemoeienis, maar oprechte zorg om het welzijn van werknemers,' zegt Wierenga van ArboNed. 'Mensen die goed in hun vel zitten, zijn minder gestresst en ze hebben meer energie.'

Van de angst een bemoeial te worden gevonden, heeft werkgever Bob Veldhuis (49) in elk geval geen last. Hij leidt familiebedrijf Veldhuis Advies in Heerde. Voor zijn zestig werknemers investeerde hij flink in deskbikes en zit-sta­bureaus van Worktrainer die binnenkort worden geïnstalleerd. 'Het gaat me er niet om of mensen 2 kilo afvallen of een betere conditie krijgen, wel of ze zich prettig voelen bij hun werk.'

Veldhuis inventariseerde eerst de wensen van zijn werknemers: 'Grappig genoeg waren juist de mensen die veel sporten sceptisch. "Ik doe al veel, dan hoef ik niet bij jou nog van die fratsen uit te halen," was hun reactie.' Het gaat hem natuurlijk om het welzijn van zijn mensen, zegt Veldhuis, maar er is nog een reden waarom hij innovatief kantoormeubilair snel wil invoeren.

'Ik werk in de verzekeringsbranche en zie aansprakelijkheden op werkgevers afkomen. Er komt een keer een rechter met een uitspraak dat als je als werkgever mensen te lang laat zitten en je bent op de hoogte van de gezondheidsschade die dat teweeg kan brengen, je aansprakelijk bent. Ik denk dat het geen vijf jaar meer duurt voor die eerste claim er komt, en die kun je maar beter voor zijn.'


03-06-2019

Dat het strand een energieke omgeving is weten we allemaal. Maar als je een vitaliteitsborrel organiseert bij The Hague Beach Stadium waar je geïnspireerd wordt door Directeur Rabobank Harry Wientjens en Healthmanager KLM Rob Koelewijn, samenwerkt met andere (HR) professionals en afsluit met een aantal beachsporten dan bruist het! Het was een top middag. 


14-01-2019

Vanaf vandaag brengen we medewerkers niet alleen in beweging maar gaan we bedrijven/organisaties inspireren, motiveren en stimuleren om gezondere voedingkeuzes te maken. 


21-11-2018

Wij zijn een gloed nieuw team bruisend van energie en ideeën om Den Haag in een vitalere werk- en leefomgeving te veranderen.


30-10-2018

De ochtend begon stressvol maar we hadden op donderdag 18 oktober een plezierig vitaliteitsontbijt in de voormalige RAC Hallen. Een gezond ontbijt, zingen met Remy van Gelder, een verhaaltje over gek op stress van Suzan Kuijsten en samenwerken aan de vraag "hoe zorg je voor meer herstel op de werkvloer". 


30-08-2018

Kom op 18 oktober naar het vitaliteitsontbijt! We gaan je inspireren over "minder stress, meer plezier". We kunnen alvast verklappen dat Suzan Kuijsten komt spreken. 


07-06-2018

Vandaag zou de grote dag zijn! Verschillende Haagse bedrijven zouden strijden om de titel Fitste Bedrijf van Den Haag 2018. Vanwege het te laag aantal aanmeldingen gaan de FBDH Games dit jaar niet door. 


07-06-2018

Op zondag 4 november vindt de 13e editie plaats van de Parnassia Laan van Meerdervoort Loop. Voor deze speciale editie nodigt Parnassia het FBDH netwerk uit om deel te nemen! 


07-06-2018

Wil jij geinspireerd worden over de nieuwste ontwikkelingen van gezonde voeding? Check dan de website van studenten Voeding en Diëtetiek van de Haagse Hogeschool.  


17-05-2018

Er is weer volop geïnspireerd, gedeeld en genetwerkt tijdens het FBDH vitaliteitsontbijt bij Provincie Zuid-Holland!


20-04-2018

Annick heeft een super lekker ontbijtje klaar staan op het FBDH vitaliteitsontbijt van 17 mei bij Provincie Zuid-Holland.


23-02-2018

Wil jij Ranomi Kromowidjojo live zien zwemmen? En ben je nieuwsgierig wat zij doet om haar doelen te behalen? FBDH organiseert op vrijdag 6 april en samen met UNICEF en KNZB een sportieve netwerkbijeenkomst tijdens de Swimcup. 


16-02-2018

Het was weer vroeg opstaan voor het FBDH vitaliteitsontbijt. We waren dit keer te gast bij TNO in Den Haag. De ruim 50 leden hebben tijdens het inspirerende programma genoten van een heerlijk en gezond ontbijtbuffet. 


24-01-2018

Sluit je aan bij het vitaalste netwerk van Den Haag en kom op 8 februari naar het FBDH vitaliteitsontbijt om de dag energiek te starten. Samen met TNO zoomen we in op het thema “leefstijl als medicijn”. 

 


08-01-2018

Samen met Den Haag Topsport organiseerde we op 4 januari een toffe bijeenkomst tijdens de Dela Beach Open in Sportcamus Zuiderpark.


21-12-2017

Wil je weten hoe je meer werkplezier op de afdeling kunt creëren? Schakel dan het FBDH team voor een FBDH On Tour!


15-12-2017

Lijkt het je tof om de Nederlandse Beachvolleybalteams live te zien spelen? Dit kan! Op 4 januari organiseren we samen met Den Haag Topsport een sportieve bijeenkomst in Sportcampus Zuiderpark. Na een inhoudelijk programma met sprekers zoals Reinder Nummerdor en Rudmer Heerema gaan we de Nederlandse teams supporten.  


06-12-2017

Tijdens de rondestatafelgesprekken bij het FBDH vitaliteitsontbijt van 21 november 2017 werd in groepen tips uitgewisseld over "werkplezier voor ouderen". 


29-11-2017

Maandag 4 december, aanvang 20.00 uur, speelt het Nederlands zaalvoetbalteam een interland tegen Roemenië op Sportcampus Zuiderpark in Den Haag. FBDH leden kunnen gratis naar deze fantastische wedstrijd. 


24-11-2017

Het FBDH vitaliteitsontbijt van 21 november zorgde voor veel werkplezier!


24-11-2017

Het FBDH team komt naar je toe en zet jou en je collega's in beweging. 


14-11-2017

Het programma voor het vitaliteitsontbijt van 21 november bij onze gastheer is weer enorm energiek!


24-10-2017

Onze vitaliteitsnetwerker Johanna Dekker van Nationale Nederlanden nodigt je uit voor een inhoudelijke evenement over duurzame inzetbaarheid. 


24-10-2017

Ben jij een langeafstandsloper? Unicef organiseert een loopclinic onder leiding van oud-Olympiër Marko Koers. Er zijn een aantal plekken over voor FBDH netwerkers. 


12-10-2017

Aanstaande dinsdag - 17 oktober - organiseert het Arbo Centrum van de gemeente Den Haag een workshop boksen. Ze hebben tien plekken beschikbaar en het is zonde die niet te vullen. Interesse?


10-10-2017

PostNL stimuleert collega's om meer buiten te overleggen! Het is niet alleen fijn om te doen maar ook productief, effectief en geeft een boost energie. Maar het regent? Ook daar is aan gedacht. Pak gewoon een poncho uit de wandelkast!


28-09-2017

Wij zijn op zoek naar vitale bloggers om het FBDH vitaliteitsnetwerk te inspireren!


23-09-2017

21 november organiseren we weer een Vitaliteitsontbijt en we nodigen je van harte uit daar bij te zijn! 


07-09-2017

Donderdag 7 september zijn de teamplayers van start gegaan. Zij zullen de FBDH Games 2018 gaan organiseren.


07-07-2017

De eerste FBDH-games is een feit! Verschillende teams hebben gestreden om de titel Fitste Bedrijf van Den Haag. Deze eerste edite is gewonnen door Nationale-Nederlanden gevolgt door Haagse Hogeschool en HagaZiekenhuis. Check de aftermovie!


09-06-2017

Het programma voor het FBDH vitaliteitsontbijt is bekend! we starten met een ludieke brainpower, schrijver en trainer Frank Oeben en vitaliteitsmanager van het jaar 2016 Gert-Jan Aleman nemen ons mee in hun ervaring over geluk en bevlogenheid en natuurlijk krijgt iedereen een actieve rol. Deze energieke ochend vindt plaats bij Nationale Nederlanden. 


18-05-2017

Speciaal voor het bedrijfsleven organiseren we tijdens de finale van de Haagse stadsspelen een beachvolleybaltoernooi om de titel ‘Fitste Bedrijf van Den Haag’ in de nieuwe Sportcampus Zuiderpark. 

 


16-05-2017

Op 13 juni 2017 is het aankomende vitaliteitsontbijt. Kom je ook?

 


24-03-2017

Het was vroeg opstaan maar het FBDH vitaliteitsontbijt was een energieke start van de dag! Check hier de aftermovie!


07-03-2017

Wil jij de dag zinvol en energiek starten? Kom dan op donderdag 23 maart naar het FBDH vitaliteitsontbijt. Het thema is “In Beweging”. Sportcoach van het jaar Gijs Ronnes brengt met zijn presentatie ons brein in beweging en natuurlijk komen we zelf ook letterlijk en figuurlijk in actie. Het belooft een inspirerende ochtend te worden!

 


12-12-2016

Ooit vermeld op je cv dat je twee keer per week een lesje pilates volgt? Of jaarlijks meedoet aan de Dam tot Dam-loop? Zo niet, dan zou je dat eens moeten doen. Mensen die regelmatig sporten, verdienen meer en krijgen makkelijker een baan.

 


06-12-2016

Ga jij met collega’s de sportieve strijd aan tijdens de 21ste European Company Sport Games?

Van 21 tot 25 juni 2017 vormt de Belgische stad Gent het prachtige decor voor de 21e European Company Games. Enkele duizenden bedrijfssporters uit heel Europa zullen hier elkaar en andere Europese landen sportief uitdagen. Zijn jullie erbij?


10-10-2016

Meld je nu aan voor de FBDH netwerkbijeenkomst op 17 november. Ditmaal organiseert FBDH weer een bijeenkomst in de ochtend. Tijdens deze bijeenkomst gaan we aan de slag met het thema 'Werkplezier'.


07-10-2016

Schrijf je nu in voor het Glow in the dark Beachvolleybal toernooi. Speciaal voor business professionals uit Den Haag wordt op 3 en 4 november een toernooi georganiseerd! 


15-09-2016

Tijdens het Arbo Innovatie Congres is Gert-Jan Aleman verkozen tot de Vitality Manager van 2016. Gert-Jan Aleman is Arbo manager van de Gemeente Den Haag. 


13-09-2016

Dit kan eigenlijk niet. Er is geen ‘stappenplan voor duurzame inzet’, omdat elke organisatie en elk mens verschillend is. Er is niets dat bij iedereen werkt, wel zijn er een paar dingen die bij veel mensen werken. Die halen we in dit artikel naar boven. 


09-09-2016

Bedrijven en instellingen kunnen subsidie aanvragen voor het duurzaam inzetbaar houden van personeel. Vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF) is daarvoor 13 miljoen euro beschikbaar gesteld. Deze ESF-Duurzame Inzetbaarheid (ESF-DI) kan worden aangevraagd van 14 tot en met 25 november 2016.


02-09-2016

Na de succesvolle eerdere edities van het Beabeach bedrijfsvolleybal toernooi organiseert VV Haaglanden opnieuw een kort toernooi gedurende de maand september. Schrijf je nu in!


01-09-2016

Elk jaar wordt de Vitality Manager van het jaar gekozen door Gezond in Bedrijf. Ditmaal is Gert-Jan Aleman, manager van het Arbo Centrum van de gemeente Den Haag, genomineerd voor deze titel!  


15-08-2016

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de relatie tussen goede slaap en prestaties. Sterker nog: een powernap in de baas zijn tijd kan soms wonderen doen en komt de productiviteit uiteindelijk alleen maar ten goede. 


08-08-2016

Het is verleidelijk om even te werken op vakantie. En het wordt soms ook van je verwacht. „Mijn collega’s zeiden: neem je rust. Vervolgens kwamen er tóch mails met vragen binnen.” (Geschreven door Caroline van Keeken, NRC)


05-08-2016

Vandaag starten de Olympische Spelen in Rio en dit betekent dat de FBDH netwerkbijeenkomst ook steeds dichterbij komt. Op 18 augustus wordt bij Hart Beach de netwerkborrel georganiseerd met als thema 'Werken is Topsport'


28-07-2016

Veel westerlingen zitten elke dag zeker acht uur stil. Dat dit hun lijf onherstelbare schade berokkent, was al bekend. De remedie nu ook: dagelijks een uur flink bewegen.


22-06-2016

Meld je nu aan voor de FBDH netwerkbijeenkomst op 18 augustus. Tijdens deze borrel gaan we in op het thema 'Werken is Topsport'. Na de netwerkbijeenkomst is het mogelijk om de sfeer van de Olympic Experience te proeven en de heren hockeyfinale te bekijken!


21-06-2016

Het Europees Sociaal Fonds (ESF) stelt dit najaar, net als in 2014 en 2015, een subsidie beschikbaar om werkenden langer gezond en vitaal aan het werk te houden. Wilt u aandacht besteden aan de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers? Maak dan gebruik van de ESF subsidie voor duurzame inzetbaarheid!


06-06-2016

De repeterende beweging, de buitenlucht, haar ademhaling. Hardlopen hielp Nydia van Voorthuizen over haar burnout heen.


03-06-2016

De NN Den Haag Urban Trail is een uniek hardloopevenement, waar deelnemers 10 kilometer mogen hardlopen op locaties die normaal gesproken niet toegankelijk zijn zoals de Koninklijke Schouwburg en het Binnenhof. Cultuur en sport worden zo aan elkaar verbonden. Deelnemers zullen de ‘schoonheid’ van Den Haag op een andere en vooral bijzondere manier ontdekken.


02-06-2016

Kom van 6 tot en met 21 augustus naar de Olympic Experience in Den Haag! Het sportstrand van Den Haag verandert tijdens de Spelen in een Olympisch Rio waar jij, als ultieme sportfan, kunt sporten, sport kijken en sport beleven.


19-05-2016

Waan je op de Olympic Games en doe mee aan de Spelen. Een actief en gezellig groepsuitje waarbij teambuilding wordt bevorderd! 


18-05-2016

Het B2B Basketball Tournament is een 5 tegen 5 toernooi voor bedrijven dat op zaterdag 25 juni wordt georganiseerd door ST4R. Voor elk team, ambitieus of niet, heeft dit toernooi iets te bieden. Maak met collega's dus snel een team en schrijf je in!


17-05-2016

Wegens het grote succes van vorige zomer organiseert Volleybalvereniging Haaglanden opnieuw een bedrijvencompetitie op het beachvolleybalveld (BeaBeach) in het Beatrixkwartier.


13-05-2016

Op 21 juni 2016 wordt door MN en de Green Business Club Beatrixkwartier de eerste Vitaliteitsmarkt georganiseerd in het Haagse PopUp Park, gelegen in het Beatrixkwartier. 


12-05-2016

In de maand juni organiseert de Groene Sportschool het Festival Buitenkracht in de mooiste natuurlijke decors van Den Haag. Hier kunnen jij en je medewerkers of collega’s kennismaken met de kracht van de natuur op vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.


10-12-2015

Ruim de helft van de Nederlandse werknemers geeft aan dat generatieverschillen problemen veroorzaken op de werkvloer. Op Europees niveau is het aantal werknemers met deze zogenoemde intergenerationele problemen een kleine 70 procent. Dat blijkt uit het onderzoek ‘The Workforce View in Europe 2015/2016’ van ADP, onder ruim 11.000 werknemers uit de acht belangrijke economieën van Europa, waaronder 1.500 Nederlanders.


26-11-2015

Zitten is ongezond. Dat weten we nu wel. Met een kantoorbaan kom je er alleen moeilijk onderuit. Nederlanders tussen de 12 en 64 jaar zitten bijna 7,5 uur op een gemiddelde school- of werkdag.

Om te voorkomen dat zitten een negatief effect krijgt, wordt onder andere geadviseerd om iedere twintig tot dertig minuten, een à twee minuten te bewegen. Dit is goed voor je werkprestaties en vermindert het risico op overbelasting. Er zijn allerlei middelen voorhanden waarmee je gewoon aan je bureau kan bewegen. Zit-sta-bureaus, deskbikes, beweegkrukken of zitballen worden gezien als de oplossing - maar hebben ze ook effect?


25-11-2015

Gezond leven is en blijft de beste manier om stress te lijf te gaan, zeggen Ernst Lutgert en Serge van Amstel, bedrijfsarts en GZ-psycholoog bij Arbo Unie. ‘Als mensen gezond leven, neemt hun belastbaarheid en veerkracht direct toe. Ook gaat de productiviteit van werknemers met 10 tot 15% omhoog.’


24-11-2015

30% van de werkende Nederlanders scoort laag tot zeer laag op het gebied van vitaliteit, blijkt uit onderzoek van Schouten & Nelissen en Intermediair. Voor werkgevers en de samenleving als geheel brengt dit enorme maatschappelijke kosten met zich mee – deze groep niet-vitale professionals meldt zich 3,5x vaker per jaar ziek en heeft een fors hogere kans op een burnout.


10-11-2015

Werkstress is oorzaak nummer één van langdurig ziekteverzuim. De aanpak hiervan is dan ook een belangrijk speerpunt in het HR-beleid van vele organisaties. Maar hoe vertaalt u beleid naar concrete acties? Met deze tips, afkomstig uit het e-book Duurzaam vitaal - Aan de slag met werkstress, komt de praktijk van stressreductie en een stap richting vitaliteit binnen handbereik.


09-11-2015

Iedereen beseft dat het noodzakelijk is om te pauzeren. Er is echter zeer weinig onderzoek gedaan naar hoe vaak je een pauze moet nemen en hoe lang deze idealiter zou moeten duren.
Om deze kennisleemte op te vullen onderzochten de assistent professoren Emily Hunter en Cindy Wu wat precies een goede werkpauze is. Ze volgden een week lang 95 werknemers en analyseerden 959 onderzoeken over pauzes. De resultaten van hun onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Applied Psychology.


30-10-2015

16 tot en met 19 november staat in het teken van werkstress tijdens de Week van de Werkstress. Dit jaar met bijzondere aandacht voor jonge werknemers. Deze groep scoort al jaren relatief hoog op het gebied van burn-out en ziekteverzuim door werkstress. Hoe behouden we ook jonge werknemers gezond en vitaal voor de toekomst? Tijdens het Check je Werkstress Congress kunt u zich laten inspireren door wetenschappers, bedrijven en de verhalen van young professionals. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.


29-10-2015

Het 2de vitaliteitsontbijt staat op het programma! Op 10 november wordt het ontbijt georganiseerd midden in het Beatrixkwartier bij Njoy Fitness. Bent u ook aanwezig? Stuur een mail naar info@fbdh.nl en schrijf uzelf in!


22-10-2015

‘Sorry, ik heb geen tijd.’ Zeggen we. Maar eigenlijk hebben we geen zin. Of hangen we liever op de bank. Maar waarom zeggen we dat niet? Laura Kervezee constateert: Het vermogen om nee te zeggen is verloren gegaan.


21-10-2015

De Groene Sportschool is een nieuw concept voor duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van werknemers. Werknemers kunnen deelnemen aan activiteiten in natuurgebieden die bijdragen aan hun fysieke en mentale vitaliteit.

Wilt u deelnemen of heeft u interesse om deel te nemen aan een pilot, stuur dan een mail naar: info@co-smederij.nl


14-10-2015

De helft van de werknemers in Nederland vindt dat hun organisatie te weinig doet om stress op de werkvloer te voorkomen. 


08-10-2015

Werkgevers houden zich de laatste tijd steeds vaker bezig met duurzame inzetbaarheid. Nu blijkt uit een meta-analyse van onderzoeksinstituut IZA dat een werkgever ook steeds vaker voor personeel kiest dat fit is, om die duurzame inzetbaarheid te kunnen behouden.


05-10-2015

Ook dit jaar kunt u subsidie krijgen voor duurzame inzet. Het ministerie van Sociale Zaken stelt ruim 20 miljoen beschikbaar om uw mensen gezond en productief langer te laten doorwerken. Bedrijven kunnen van 19 oktober tot en met 13 november 2015 een aanvraag indienen. Het geld komt uit het Europees Sociaal Fonds (ESF).


23-09-2015

Gemiddeld heeft een kwart van de medewerkers slaapproblemen. Die kunnen grote gevolgen hebben, van de werkvloer tot en met de board room. De gevolgen gaan van kleine foutjes, via jammerlijk gemiste kansen tot levensgevaarlijke ongelukken en dalende aandeelkoersen. Hoe zorgt u voor uitgerust personeel? 5 slaaptips.


10-09-2015

Het aandeel organisaties met beleid gericht op langer doorwerken van het personeel is toegenomen van 32% in 2010 naar 40% in 2014. Dit blijkt uit de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) 2014 van TNO. De WEA is een tweejaarlijks representatief onderzoek in overleg met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onder ruim 5.000 vestigingen van bedrijven en instellingen.


02-09-2015

De Glow in the dark Beachvolleybal Marathon wordt gespeeld in het Indoor Beach Centrum Lindobeach in Scheveningen die het hele jaar door een temperatuur heeft van 24 graden. De  netten, ballen en velden worden opgelicht door middel van blacklight lampen. De deelnemers krijgen glow-verf om zichzelf zichtbaar te maken op het veld.


26-08-2015

Zin om te basketballen met collega's?! ST4R heeft ook voor het bedrijfsleven basketbal aanbod! Samen met het Fitste Bedrijf van Den Haag organiseert ST4R het B2B Basketball Tournament 2015 op vrijdag 9 oktober in Sporthal Ockenburg in Den Haag. Het is een 5 tegen 5 toernooi dat voor elk team, ambitieus of niet, iets te bieden heeft. Maak met collega's dus snel een team en schrijf je in!


12-08-2015

Na een succesvolle eerste editie van dit toernooi in juni/juli organiseren we begin september een tweede editie. We willen zoveel mogelijk verschillende bedrijven de gelegenheid geven deel te nemen. Start, 1e week van September. Opgeven voor dit toernooi kan met een team van vier personen (minimaal 1 vrouwelijke speler).


30-07-2015

Bewegen op de werkplek voorkomt niet alleen lichamelijke klachten, het is ook goed voor de productiviteit en het algeheel welbevinden van de werknemers.


15-07-2015

Er komt een speciaal geldpotje waarmee bedrijven hun personeel langer gezond, gemotiveerd en goed inzetbaar moeten houden. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft vanaf oktober 22 miljoen euro Europees geld te verdelen, schrijft hij aan de Tweede Kamer.


13-07-2015

Donderdag 10 juli vond de finale plaats van het eerste BeaBeach Bedrijvenvolleybaltoernooi. Op dit beachvolleybalveld gelegen in het Bezuidenhout organiseerde Volleybalvereniging Haaglanden een toernooi voor omringende bedrijven.


26-06-2015

19 en 20 september 2015 is het zover: de 31ste editie van de
Dam tot Damloop. Het evenement is reeds uitverkocht, maar u kunt
zich nog steeds aanmelden voor Team Right To Play!


17-06-2015

Die lekkere trek die rond een uur of elf en nog eens om vier de kop opsteekt. Hoe fix je die op kantoor,  zonder de snoepautomaat of de lokale supermarkt te gaan plunderen? De top 5 lekkerste en meest gezonde tussendoortjes op het werk, die je gewoon in je kantoorla bewaart!


09-06-2015

Sinds enige tijd wordt in de Schilderswijk schaakles gegeven aan kinderen. Het effect hiervan is zo positief dat er plannen zijn om dit initiatief uit te breiden. In het seminar wordt verteld wat de diverse activiteiten op het gebied van denksport, fysieke sport en cultuur voor de kinderen, de wijk en de gemeente Den Haag kunnen betekenen. Interesse? Geef u nu op voor de seminar viabondsbureau@schaakbond.nl.

 


03-06-2015

Dr. Hans B. Selye wordt in de wetenschap-wereld ook wel ‘vader stress’ genoemd. Hij was het namelijk die dit fenomeen voor ‘t eerst onderzocht en benoemde – in de jaren ‘30. Hij weet als geen ander hoe we stress verminderen, met één simpele oplossing nog wel.


28-05-2015

Je krijgt er o.a. meer energie, minder stress, een lagere bloeddruk en een hogere weerstand van… Dit wondermiddel werkt al voor ons sinds de oudheid – tot we hem vorige eeuw plots vergaten. Herontdekt én bewezen, presenteer ik u: de koude douche.


13-05-2015

Het vitaliteitsontbijt staat in het teken van het Fitste Bedrijf van Den Haag 2015. Afgelopen jaar is Nationale Nederlanden het Fitste Bedrijf van Den Haag geworden. Ook dit jaar is het voor uw bedrijf mogelijk om in aanmerking te komen voor de titel het Fitste Bedrijf van Den Haag 2015! Tijdens het vitaliteitsontbijt wordt informatie gegeven wat uw bedrijf hiervoor moet doen.


13-05-2015

24 mei organiseert ActiveTravel samen met Take it Outside een speciale bootcamp variant. In de Actieve Vakantie-editie  zorgen we dat je voorbereid en in vorm op pad gaat en het maximale uit je vakantie kunt halen!


11-05-2015

Het WK Beachvolleybal, dat van 26 juni t/m 5 juli plaatsvindt op de Hofvijver, staat voor de deur! Naast het beachvolleybal wordt ook een andere variant op het volleybal onder de aandacht gebracht, namelijk Bossaball! Geef uw bedrijf of uw afdeling op voor een clinic.


07-05-2015

Sta eens op! Wie? Ja, u! U zit steeds langer en vaker: thuis, op school en tijdens uw werk. Zo’n 63 procent van de medewerkers op kantoor brengt minstens zes uur per dag achter zijn bureau door. Bijna de helft van u blijft ook de hele dag binnen zitten. Zittend werk is slecht, het heet ook wel “het nieuwe roken.” Verschillende onderzoeken tonen dat keer op keer aan.


04-05-2015

Het CheapTickets.nl Wereldrecord Beachvolleybal voltrekt zich op zaterdag 27 juni op het strand van Scheveningen. Langs de kilometerslange Haagse kustlijn worden meer dan 300 velden uitgezet, zodat duizenden beachvolleyballers kunnen spelen. Om in het Guinness Book of Records te komen, is het doel om met meer dan 3000 deelnemers tegelijk te spelen en het record, dat staat op 1610 deelnemers, ruimschoots te verbreken. Meedoen als bedrijf kan eenvoudig via het Coolcompanies Toernooi.


30-04-2015

Op 1 mei gaat de fietsactie ‘Op de fiets werkt beter’ weer van start. Tijdens deze actie fietsen van 1 mei tot en met 31 oktober duizenden werknemers uit het hele land van en naar hun werk. Het motto dit keer is ’t is Groen. Doe jij ook mee?


23-04-2015

„Een BMI zegt niets over gezondheid.” Een opmerking die je vaker hoort in de discussie rondom BMI als richtlijn voor een gezond gewicht.


21-04-2015

Op zaterdag 30 mei organiseert DKC het bedrijventoernooi badminton 2015. Sporthal 't Zandje zal op deze dag in het teken staan gezelligheid,  netwerken en badminton! U doet toch ook mee met uw collega's?!


21-04-2015

Zou u wel eens de Tour de France willen winnen? Dat kan dit jaar voor het eerst op kantoor! Vanaf 15 juni t/m 3 juli zullen bedrijventeams in Nederland gaan strijden om de 1e Tour@Work titel.


20-04-2015

Sportgeneeskunde Leven we gemiddeld langer als we regelmatig sporten? Ja dus. Train zeven tot tien uur ‘matig intensief’, dan is de kans om op korte termijn te sterven 40 procent kleiner dan bij een bankzitter.


16-04-2015

Geen enkel medicijn is zo krachtig en toepasbaar bij zo veel mensen met een chronische ziekte als bewegen. Het wordt tijd dat huisartsen het voor gaan schrijven.


14-04-2015

De Haagse Bluf Bokaal is een bedrijvenvoetbal toernooi dat wordt georganiseerd door ADO Den Haag. Het toernooi wordt gespeeld op het hoofdveld van het Kyocera stadion. Schrijf je nu in voor deze unieke kans!


26-02-2015

De Stichting Vrienden van de Surinaamse Atletiek is een goed doel die de sport, specifiek atletiek, en het onderwijs op alle mogelijke manieren wil ondersteunen. Heeft u thuis, oude hardloopkleding, hardloopschoenen en/of andere atletiek materialen? Deze kunt u doneren aan de Stichting Vrienden van de Surinaams Atletiek!


25-02-2015

Dat sporten goed voor je gezondheid, conditie, weerstand en gewicht is, is algemeen bekend. Maar wist je ook dat sporten de kans op een hoger salaris vergroot? Of dat sollicitanten die fysieke activiteiten in hun brieven of cv's vermelden, eerder worden teruggebeld? Dat sportende ondernemers beter presteren? Dat het bedrijfsleven miljoenen euro's op jaarbasis kan besparen als alle werknemers minstens drie keer per week 20 minuten zouden gaan bewegen? Dit en meer blijkt uit onderzoeken (recentelijk) uitgevoerd in diverse Europese landen.


24-02-2015

Ook al neemt de kans op een chronische ziekte toe door de vergrijzing, een deel van de chronische ziekten, zoals obesitas en diabetes, is te voorkomen. Heel veel hangt af van een gezonde manier van leven. En daar kan iedereen veel aan doen.

 


15-01-2015

Nationale-Nederlanden is uitgeroepen tot het Fitste Bedrijf van Den Haag 2014. Sportwethouder Rabin Baldewsingh reikte de prijs donderdagavond uit aan het verzekeringsbedrijf tijdens een bijeenkomst bij tennisvereniging Thor de Bataaf. De wedstrijd is onderdeel van het project ‘Vitale Werknemers' van de gemeente Den Haag.

  


14-01-2015

Een interessant filmpje waarbij Sport & Zaken laat zien welke mogelijkheden bedrijfssport voor uw organisatie biedt.

Vitaliteits-ontbijten

Door het jaar heen organiseren we energieke netwerkbijeenkomsten in de vorm van Vitaliteitsontbijten. Inspiratie, kennis en netwerken.

Lees verder »

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Met de nieuwsbrief van het Fitste Bedrijf van Den Haag wordt u op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen en acties op het gebied van vitaliteit voor bedrijven en organisaties.

Meld u aan »

Buro SAM
Gemeente Den Haag

Het Fitste Bedrijf van Den Haag is een activiteit van vitaliteitsburo SAM in samenwerking met gemeente Den Haag.