Blog en Vlog

Johanna Dekker,
Nationale Nederlanden

"Ik vind het belangrijk dat we als bedrijven van elkaar leren en elkaar helpen. Het is in ons aller belang dat mensen vitaal en gezond zijn. "

Iedereen kan sporten!

vrijdag 1 mei 2015

Deze blog is eerder verschenen in de VUmc in praktijk en geschreven door Jessica Gal (Sportarts).

In mijn werk als sportarts kom ik vaak mensen tegen die ervan overtuigd zijn ‘ik heb iets, dus ik kan niet meer sporten’. Er is ze verteld dat ze een versleten knie hebben, of ze hebben ooit een hardnekkige blessure opgelopen… Maar iedereen kan sporten! Ons streven is om mensen te helpen sporten of bewegen op een niveau dat voor hen optimaal is, zonder dat ze ergens pijn hebben of opnieuw een blessure oplopen.

De grote uitdaging is om uit te puzzelen welke factoren een rol spelen bij het ontstaan of in stand houden van een blessure. Dat is zo belangrijk! Want als mensen door een blessure of aandoening minder gaan bewegen komen ze snel in een vicieuze cirkel terecht. Ze worden zwaarder, het gaat steeds meer moeite kosten om wel in beweging te komen en juist dan krijgen ze steeds meer last van ongemakken. Dat is natuurlijk heel demotiverend. De eerste stap om dan weer te gaan bewegen is vaak moeilijk. Het gaat er dan om dat je een beginnetje vindt. Ik vergelijk het altijd met een rolletje plakband. Als je eenmaal dat randje te pakken hebt komt de rest vanzelf.

Het is soms verbazend wat mensen met een lichamelijke beperkingen allemaal kunnen. Als iemand door een blessure zijn  favoriete sport niet meer kan beoefenen, gaan we op zoek naar alternatieven. Het is leuk om te ervaren dat je bijna iedereen kunt helpen. De sportgeneeskunde is een prachtig vak.

Toen ik stopte als topsporter, was het voor mij een vanzelfsprekende keuze. Ik heb mijn geneeskunde studie aan de VU gecombineerd met mijn topsportcarrière. Na de Olympische Spelen van 2000 vond ik het tijd worden voor een maatschappelijke loopbaan. Inmiddels heb ik bijna 6 jaar een eigen sportgeneeskundige praktijk. Wij zijn in maart 2015 verhuisd naar een nieuwe locatie op het IJsbaanpad, vlakbij het Olympisch stadion. In een mum van tijd ben ik dus weer bij mijn oude leerschool. Handig, want ik werk steeds meer samen met specialisten en onderzoekers, zoals traumachirurg Frank Bloemers van VUmc en Professor Peter Beek van de faculteit bewegingswetenschappen aan de VU.

Voor sommige mensen kan het verstandig zijn een sportmedische keuring te laten doen: voor mensen die hun grenzen willen verleggen en bijvoorbeeld voor het eerst een marathon willen gaan lopen, of vanuit een zittend leven het sporten weer willen oppakken. Of gewoon voor mensen die zich afvragen of ze op de goede manier bezig zijn. Wij helpen mensen op weg met hun vragen over sport en bewegen en geven zo nodig trainings- of leefstijladviezen mee. Als het nodig is verwijzen we naar een fysiotherapeut of specialist. Maar dat ze op de goede weg zijn staat vast. Bewegen heeft altijd een positief effect! 

 

Wilt u VUmc in praktijk ook ontvangen? Meld u zich aan via www.vumc.nl/inpraktijk

 

Reacties  |  Reactie toevoegen »

Vitaliteits-ontbijten

Door het jaar heen organiseren we energieke netwerkbijeenkomsten in de vorm van Vitaliteitsontbijten. Inspiratie, kennis en netwerken.

Lees verder »

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Met de nieuwsbrief van het Fitste Bedrijf van Den Haag wordt u op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen en acties op het gebied van vitaliteit voor bedrijven en organisaties.

Meld u aan »

Buro SAM
Gemeente Den Haag

Het Fitste Bedrijf van Den Haag is een activiteit van Buro SAM in samenwerking met gemeente Den Haag.