Blog en Vlog

Johanna Dekker,
Nationale Nederlanden

"Ik vind het belangrijk dat we als bedrijven van elkaar leren en elkaar helpen. Het is in ons aller belang dat mensen vitaal en gezond zijn. "

Nieuwsbrief Mei

vrijdag 15 mei 2020

Nieuwsbrief Mei

Algemeen stuk

Hallo netwerk, het zijn bijzondere tijden in Nederland maar desondanks zullen wij niet stil zitten. Er is een hoop veranderd de afgelopen tijd en in positieve zin, we gaan stapsgewijs de goede kant op. Zo ook weer een enorm interessante nieuwsbrief, zo nemen wij jullie mee in de vitaliteit in Zweden en hoe ze daar normaal gesproken werken. Enorm interessant hoe andere landen dit aanpakken. Daarnaast nog een lekker recept vol met vezels!

Zweden is al jaren een voorloper op het gebied van opvoeding, educatie en vitaliteit op de werkvloer. Het is een van de landen waarvan de inwoners het gelukkigst zijn ter wereld en zeer succesvol. En gelukkige medewerkers presteren beter en verzuimen minder. Dat willen wij natuurlijk ook. Daarom hebben we hier een paar zaken verzameld waardoor de Zweden zo vitaal zijn.

Informele sfeer

Ten eerste zorgen de Zweden voor een informele sfeer op de werkvloer. Hierdoor kan iedereen op een ontspannen manier met elkaar omgaan. Verder dragen ze vaak informele kleding en is het niet gek om op je werk in sandalen of sneakers te lopen. Dit zorgt ervoor dat iedereen zich thuis kan voelen op de werkvloer.

Pauzes zijn heilig

De koffiepauzes zijn in Zweden van groot belang. Het wordt dan ook niet op prijs gesteld als je deze overslaat. Door deze regelmatige pauzes zijn de mensen namelijk productiever en creatiever. Het is zo dat even afstand nemen van je werk ervoor kan zorgen dat je erna weer met volle energie aan de slag kan. Verder kan afstand nemen zorgen voor creatieve inzichten en oplossingen. Dus sla je pauzes niet over en praat af en toe met collega’s of kom even achter je bureau vandaan en maak een korte wandeling!

Balans

In Zweden hebben mensen een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Ze werken hard, maar hebben de vrijheid om thuis te werken en doen dat dan ook vaak. Hierdoor kunnen ze hun uren flexibel indelen en daardoor bijvoorbeeld makkelijk de kinderen ophalen uit school.

(https://energyplatform.nl/vitaliteitsmanagement/hoe-zweden-voor-vitaliteit-zorgt/)

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er jaarlijks 1 miljoen bespaard kan worden als er drie keer per week 20 minuten wordt bewogen. Bewogen, dus nieteens sporten. Een korte wandeling of de trap pakken in plaats van de lift kunnen hier al aan bijdragen. Hier hebben de Scandinavische landen dan ook op ingespeeld. Bij bijvoorbeeld het Zweedse bedrijf Bostads AB krijgen de medewerkers per 12 minuten dat zij in beweging zijn, 1 uur extra vakantie. Dit omdat zij hebben ingezien hoe belangrijk fitte, actieve medewerkers zijn. (https://www.ad.nl/ad-werkt/een-uur-sporten-levert-12-minuten-extra-vakantie-op-bij-dit-zweedse-bedrijf~a941380c/)

Het GGZ schrijft over hoe de Zweden een burn-out vermijden. Hoewel de Zweden gedreven zijn en hard werken, vinden zij bijvoorbeeld niet dat ze één moeten zijn met hun job. Ze verkiezen middelmatigheid, balans en collectiviteit boven individualisme, hiërarchie en overwerk. Ze werken met andere woorden niet te weinig, maar ook niet te veel. Zo liggen de meeste Zweedse bedrijven er verlaten bij na 17 uur. Ook Zweedse werkgevers onderschrijven het belang van een goede werk-privébalans door hun werknemers bijvoorbeeld een fitnessabonnement en flexibele uren te geven in functie van de kinderen. Ze geven hun personeel vertrouwen door hen af en toe vroeger te laten vertrekken zodat ze, wanneer nodig, meer geneigd zijn dat extraatje meer te doen voor het bedrijf.

(http://www.ggznieuws.nl/waarom-zweden-amper-een-burn-out-kennen/

Het is dan ook niet gek dat er zo’n 560 Nederlandse bedrijven gevestigd zijn in Zweden, Denenmarken, Noorwegen en Finland. Wij kunnen een hoop leren van deze Scandinavische aanpak.

Begin de ochtend vezelrijk!
Waarom zijn vezels zo gezond?

Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. In groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten zitten veel voedingsvezels. Per dag wordt geadviseerd zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels te eten.

Wat kan je bijvoorbeeld kiezen als ontbijt?

Ingrediënten:

-          6 dl magere melk

-          100 g havermout

-          25 g tarwekiemen

-          2 appels

-          50 g rozijnen

Bereidingswijze:

-          Meng melk, havermout en tarwekiemen in een schaal.

-          Zet deze 6 min in de magnetron op de hoogste stand, tot de melk kookt.

-          Elke minuut omroeren.

-          Snipper intussen de appels (schil ze niet).

-          Roer de appels en de rozijnen door de havermout.

-          Schakel de magnetron nog 2 min aan tot de pap dik is en roer af en toe eens om.

Variaties:

Je kan natuurlijk variëren qua fruit. Je kunt er bijvoorbeeld bosbessen, frambozen of banaan in doen, zelf kan je ook nog experimenteren.

Eetsmakelijk!

Reacties  |  Reactie toevoegen »

Vitaliteits-ontbijten

Door het jaar heen organiseren we energieke netwerkbijeenkomsten in de vorm van Vitaliteitsontbijten. Inspiratie, kennis en netwerken.

Lees verder »

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Met de nieuwsbrief van het Fitste Bedrijf van Den Haag wordt u op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen en acties op het gebied van vitaliteit voor bedrijven en organisaties.

Meld u aan »

Buro SAM
Gemeente Den Haag

Het Fitste Bedrijf van Den Haag is een activiteit van vitaliteitsburo SAM in samenwerking met gemeente Den Haag.