Blog en Vlog

Natasja Verloop,
Gemeente Den Haag

"Wat mij betreft mag de lunchwandeling vaker plaatsvinden. En hoe meer mensen meedoen, hoe leuker het is."

Nieuwsbrief April

donderdag 2 april 2020

Nieuwsbrief April

Algemeen stuk

Hallo netwerk, zoals velen van jullie zitten ook wij thuis. Hier werken we maar leven we ook, de omstandigheden zijn in een hele korte periode drastisch veranderd en dit brengt verschillende dingen met zich mee. Nou wisten jullie dit allemaal ook al, vandaar dat de nieuwsbrief van April in het teken staat van oplossingen. Oplossingen op mentaal, sportief/bewegen en voeding. Zo hebben wij voor jou de perfecte oplossing om jezelf en eventueel ook andere te helpen op deze drie vlakken die zo belangrijk zijn voor ons allemaal op dit moment!

Mentaal

Voor het mentale vlak is er gekozen voor een oplossing waarbij je zelf duidelijk de grenzen moet stellen. Veel van ons hebben huidig het gevoel dat werk en plezier/vrije tijd elkaar overlappen, we werken namelijk op een plek waar we normaal gesproken ontspannen. Hier raden we dan ook af om je slaapkamer of het feel-good plekje in je huis niet te veranderen in je werkplek. De plekken waar je normaal gesproken ontspant moet dat ook blijven, anders gaan de gedachte werk en ontspanning overlappen en kan dit enorm veel stress veroorzaken.

Daarnaast is er een toenemende angst dat mensen bang zijn dat ze niet hard genoeg werken, omdat je nu niet 8 uur fysiek aanwezig bent op de werkplek. Vandaar werken mensen dan langer dan 8 uur om te compenseren, dit komt uit angst over de recessie en eventuele verhoging van werkloosheid door het corona virus. Dit kan enorm slecht zijn voor de mentale gezondheid, zo is dit enorm belangrijk voor werknemers en werkgevers.

Gesproken over de werkgevers, voor de leidinggevende verandert er ineens ook een hoop. Nou kan dit best lastig zijn, maar de rol van leidinggevende is crucialer dan ooit tevoren. De gezondheid van jezelf en je werknemers staat op het spel. Hierin is het erg belangrijk dat er duidelijke kaders worden gesteld voor de werknemers, wanneer wordt er gewerkt en wanneer niet. Blijf in contact met je werknemers en zorg dat zij zich gezien voelen, andersom is dit natuurlijk even belangrijk. Blijf met elkaar in contact en zorg dat je als leidinggevende echt de verbinder wordt op dit moment. Zo kan het werk op afstand leuker worden en zorg je dat de werknemer duidelijk heeft wat er van hem/haar verwacht wordt.

Natuurlijk zouden wij het FBDH niet zijn als dit geen gegronde informatie zou zijn. Daarom hier de bron toegevoegd. Het stuk is van Jan Machek Psycholoog bij ArboNed (https://www.arboned.nl/nieuws/psychische-risicos-thuiswerken)

Beweging/sportief

Ons FBDH lid Hugo heeft voor de nieuwsbrief een filmpje gemaakt, waar we gezamenlijk even lekker kunnen bewegen thuis. Geniet ervan!

https://www.fbdh.nl/media/images/WhatsApp Video 2020-04-02 at 14.12.12.mp4

 

Voeding - Energiebalans negatief of positief tijdens thuis werken?

Tijdens deze lastige en drukke dagen is het normale ritme voor de meeste mensen natuurlijk helemaal omgegooid, de een werkt thuis, de ander nog op de zaak, sommige kunnen hun favoriete sport niet meer beoefenen. En dit alles heeft ook nog eens invloed op je eetpatroon.

In het normale dagelijkse leven ben je natuurlijk gewend om tijdens de lunch bijvoorbeeld een boterham te eten en na het sporten een koek, omdat je goed bezig bent geweest. En dit is natuurlijk volkomen begrijpelijk! Maar stel je zit nu thuis, eet je dan nog steeds wat je normaal deed op kantoor, of na een training? Of heb je dit aangepast?

Hierop een korte uitleg

Per dag heb je X aantal calorieën die je verbrand, ook al zou je de hele dag op bed liggen, dit wordt ook wel het rustmetabolisme genoemd. Dit rustmetabolisme bepaalt voor 45-70% de energiebehoefte. Deze energie is dan ook van belang om in te nemen, zodat het lichaam zichzelf kan onderhouden.

Hiernaast is beïnvloed alles wat je doet op een dag de energiebehoefte, dus als je beweegt heb je meer calorieën nodig, ook gebruiken mannen over het algemeen meer brandstof dan vrouwen.

Vervolgens gaan we dan kijken naar de energiebalans, wat ook wel staat voor: Als je voor langere tijd net zoveel energie binnenkrijgt als verbruikt, kom je niet aan.

De energie-inname moet dus gelijk staan aan het energieverbruik, zodat je niet aankomt.

Zodra de inname hoger is zal er een positief energiebalans zijn, wat betekent dat je aankomt. Wanneer deze negatief is zal het verbruik hoger zijn, waardoor je zal afvallen.

Aangezien het ‘normale’ leventje door de coronacrisis is omgegooid zal het verbruik niet meer even hoog zijn als eerst, omdat je minder uitjes hebt en minder beweegt dan je misschien wel gewend bent.

Het is dan ook van belang om tijdens deze tijden goed op te letten wat je eet, en te zorgen dat de inname niet te hoog wordt, want in de meeste gevallen heb je de energie niet nodig, waardoor de kans bestaat dat je aan kan komen.

U kunt hier op kleine dingen letten, zoals

  • Geen kleine tussendoortjes als koekjes en snoepjes
  • Gezondere maaltijden
  • Minder suikerhoudende dranken

Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden, maar het beste is om te kijken naar uw eigen eet- en leefpatroon. We hopen dat je hier wijzer van geworden bent en hopen dat u tijdens deze moeilijke dagen ook blijft letten op uw gezondheid op het gebied van voeding!

 

Reacties  |  Reactie toevoegen »

Vitaliteits-ontbijten

Door het jaar heen organiseren we energieke netwerkbijeenkomsten in de vorm van Vitaliteitsontbijten. Inspiratie, kennis en netwerken.

Lees verder »

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Met de nieuwsbrief van het Fitste Bedrijf van Den Haag wordt u op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen en acties op het gebied van vitaliteit voor bedrijven en organisaties.

Meld u aan »

Buro SAM
Gemeente Den Haag

Het Fitste Bedrijf van Den Haag is een activiteit van vitaliteitsburo SAM in samenwerking met gemeente Den Haag.