Blog en Vlog

Johanna Dekker,
Nationale Nederlanden

"Ik vind het belangrijk dat we als bedrijven van elkaar leren en elkaar helpen. Het is in ons aller belang dat mensen vitaal en gezond zijn. "

Nieuwsbrief Januari

donderdag 9 januari 2020

Nieuwsbrief Januari

Ten eerste, een gezond, gelukkig en sportief jaar toegewenst namens het hele team van het Fitste Bedrijf van Den Haag!
De maand van doelen opstellen, gezonder eten en meer bewegen is weer begonnen. Maar er hoeven niet per se voornemens gemaakt te zijn om fitter en gezonder aan 2020 te beginnen. Het kan natuurlijk ook beginnen met kleine dingen als minimaal 2 stukken fruit per dag of per dag minimaal 30 minuten bewegen. Deze invulling ligt helemaal bij jezelf!

Wat je ook wel of niet voor voornemens hebt, onthoud dat je afspraken met jezelf niet alleen aan het begin van het jaar hoeft te maken, maar dat dit in principe elke dag van elke week en elke maand kan.
Don't start tomorrow, start today! 

Interview met Petra Lemckert

Voor de maand januari had Randy Rijke het stokje doorgegeven aan Petra Lemckert. 

 1. Wie bent u en wat doet u precies?
  Ik ben Petra Lemckert, getrouwd 2 kinderen een dochter van 23 en een zoon van 18. Ik ben werkzaam als expert arbeid en gezondheid/strategisch preventiemedewerker bij het ministerie van Financiën. Ik houd mij op mijn werk bezig met strategische kaderstelling verzuimbegeleiding, arbeidsomstandighedenzorg (waaronder vitaal vakmanschap). Daarnaast werk ik als (team)coach voor Intercoach, de coachorganisatie van de overheid.
 2. Wat zijn uw hobby's?
  Mijn hobby’s/passies zijn creativiteit zowel in het werk als privé, nieuwe mogelijkheden zien en ontwikkelen, maar ook tekenen en sieraden maken, psychologie/filosofie/coaching (mensen helpen zichzelf te helpen), yoga, meditatie, fitnessen en wandelen. Mijn motto is “Wanneer vertrouwde zekerheden wegvallen, weet dan dat je op de goede weg bent”.
 3. Wat is uw lievelingsgerecht?
  Ik eet graag Italiaans, vanwege de puurheid van de gerechten, liefst met vis of schelpdieren. Daarnaast maak en eet ik altijd gerechten met verse producten, ik ben geen fan van kant en klare of voorverpakte gerechten/producten.
 4. Wat houdt voor u het begrip vitaliteit in?
  Het begrip vitaliteit betekent voor mij goed zorgen voor jezelf en je lichaam en fijne sociale contacten. Dus gezond eten, bewegen, ontspannen, dingen doen waar je blij van wordt zowel privé als op het werk. Kortom voor jezelf een goede balans vinden tussen inspannen en ontspannen en doen wat daar voor nodig is.
 5. Wat doet u zelf om vitaal te blijven? 
  Om vitaal te blijven eet ik gezond, slaap ik voldoende, fitness ik 2x per week, wandel met regelmaat en zet ik gemiddeld 10.000 stappen per dag. Ik maak gebruik van een FitBit-horloge om mijn beweegactiviteiten en slaappatronen te checken. Daarnaast mediteer ik, teken en schilder ga ik regelmatig uit eten en heb ik sociale contacten/activiteiten waar ik energie van krijg.  
 6. Vindt u vitaliteit op de werkvloer belangrijk? Zoja, waarom?
  Op het werk vind ik het belangrijk dat we faciliteren in dat wat nodig is voor de medewerkers om ook op het werk een goede balans te vinden tussen inspanning (werkbelasting) en ontspanning (energiebronnen). We stellen jaarlijks een vitaliteitsplan op met activiteiten/trainingen/seminars en organiseren deze het hele jaar door.
 7. Wat zou u anderen mee willen geven om zo vitaal mogelijk te blijven?
  Wat ik andere wil meegeven om vitaal te blijven is, kijk goed wat bij jou past om een goede balans te vinden tussen inspannen en ontspannen. Doe ook in gezond eten, bewegen en ontspannen de dingen waar je blij van wordt. Als je bijvoorbeeld gaat fitnessen om dat je denkt dat het moet, dan ga je dat niet lang volhouden. Terwijl je het misschien wel leuk vindt om te gaan wandelen, fietsen of te voetballen. Doe dat dan, elke vorm van bewegen is goed!
 8. Een (sportieve) foto van u? 
  De foto, gemaakt tijdens een prachtige wandeling samen met mijn man, zus en zwager op Madeira in september 2019, op één van de hoogste bergtoppen op het eiland, geeft mijn gevoel van geluk en ontspanning na inspanning op dat moment mooi weer vind ik.

 

Tips om makkelijk calorieën te verbranden
Ja, de tijd van ongegeneerd genieten is weer voorbij en helaas moeten we eraan geloven dat die kerstkransjes en oliebollen wel een aantal calorieën met zich mee draagden. Wij geven hieronder een aantal tips om makkelijk, leuk en kort een aantal calorieën weer extra te verbranden!

- Dansend calorieën verbranden. Zet een lekker nummer op en ga er op los alsof je leven er vanaf hangt. Op vier/vijf nummers (15min) verbrand je als snel 100 kcal!

- Museum! Ga met je gezin, partner of vrienden naar een museum of dierentuin. Van ongeveer 40 min wandelen verbrand je al ongeveer 100 kcal! En het is ook nog is gezellig en interessant.

- Geen zin om te sporten? Maar je tuin staat vol met onkruid? Pak de schoffel en ga aan de slag! Wanneer je 20 minuten aan het tuinieren bent verbrand je ongeveer 100 kcal. 

- Of ga gewoon simpel naar een sportschool, je hoeft niet uren te fietsen of te rennen om veel calorieën te verbranden. Met een korte interval workout vebrand je even veel kcal en je hebt meer tijd over voor de rest van de dag. Hieronder een voorbeeld:

 • 3/4 sets 
  • 30 seconden jumping jacks
  • 30 seconden rust
  • 30 seconden knieën optrekken/heffen
  • 30 seconden rust
  • 30 seconden touwtjespringen
  • 30 seconden rust
  • 30 seconden jumping squats
  • 30 seconden rust
  • 30 seconden boksen op de plaats en knieën heffen tegelijk. 
  • 30 seconden rust
  • 30 seconden push ups (kan ook op de knieën dan word het makkelijker.) 

 

Recept Aardappel Courgette koekjes

Ingediënten:

- 500 gr aardappels (geschild)

- 1 courgette 

- 3 eieren

- 100 gr boekweitmeel

- 2 teentjes knoflook

- 1 tl rozemarijn

- Peper en zout

- (zonnebloem) olie om in te bakken

Bereiding:

- Rasp de courgette en de aardappels handmatig fijn met een grove rasp. 

- Doe de aardappels en de courgette in de theedoek en knijp alles bij elkaar.

- Pers het vocht zo veel mogelijk er uit. 

- Schep het geraspte mengsel in een grote kom en schep de eieren, knoflook en kruiden er door. 

- Voeg daarna ook het meel toe.

- Verhit een laagje zonnebloemolie van ongeveer ½ cm in een pan en schep met een lepel hoopjes van het mengsel in de pan en druk iets plat. 

- Laat de onderkant ongeveer 3 min bakken en draai dan om en bak ook de andere kan mooi bruin. 

- Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier en serveer de aardappel courgette koekjes bij een stukje vlees of vis of met een frisse yoghurt dip.

 

Dit was hem dan, de nieuwsbrief van de maand januari! Als je nou ooit vragen hebt kan je ons altijd bereiken via Facebook, Instagram, LinkedIn en onze e-mail natuurlijk. Dit mogen vragen zijn over voeding, sport of andere onduidelijkheden waar je tips bij nodig hebt. 

Reacties  |  Reactie toevoegen »

Vitaliteits-ontbijten

Door het jaar heen organiseren we energieke netwerkbijeenkomsten in de vorm van Vitaliteitsontbijten. Inspiratie, kennis en netwerken.

Lees verder »

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Met de nieuwsbrief van het Fitste Bedrijf van Den Haag wordt u op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen en acties op het gebied van vitaliteit voor bedrijven en organisaties.

Meld u aan »

Buro SAM
Gemeente Den Haag

Het Fitste Bedrijf van Den Haag is een activiteit van vitaliteitsburo SAM in samenwerking met gemeente Den Haag.