Blog en Vlog

Gert-Jan Aleman,
Gemeente Den Haag

"Ik vind het belangrijk dat mijn medewerkers bevlogen aan het werk zijn, daarom investeer ik in geluk en vitaliteit."

Buitenspelen

woensdag 25 april 2018

Ik schrik iedere keer weer als ik berichten lees dat kinderen nog minder zijn gaan buitenspelen. Of buiten spelen. Of zelfs spelen. Nee, ik ben geen oude zak die vindt dat het vroeger allemaal beter was. Het was anders. In mijn jeugd – eind jaren zestig en de jaren zeventig – waren de verleidingen anders. Weinig televisie, geen computers en telefoons stonden in huis en zaten vast aan een draadje.

Er was ook minder verkeer – wij liepen gewoon naar school; die was immers om de hoek - en er waren dus ook veel minder auto’s op straat. Wij moesten en konden veel buiten spelen. Stoepranden, voetballen, rolschaatsen, knikkeren, bordje-tik. We bouwden hutten, timmerden karren om op te rijden (later kwamen de eerste skateboards; supercool) en we stookten af en toe een fikkie. Waar nu het Omniversum staat, lag ooit een voetbalveldje. Waar nu het gebouw van de OPCW staat, was een groot grasveld. Dat was ons speelterrein.

Ik gun het onze kinderen ook zo dat ze lekker buiten kunnen spelen. Ik ben niet tegen de computer, het gamen of de smartphone. Zeker niet. De wereld ontwikkelt zich, in vele opzichten en wij ontwikkelen mee. Wat je er ook van mag denken. Maar ik denk dat buiten spelen ook moet kunnen. Nodig en goed voor iedereen is. Misschien moeten we onze (klein-)kinderen daarom wat meer ruimte geven. Minder auto’s op straat! Ze vaker meenemen naar het bos of het strand! Meer straatspeeldagen organiseren! Zorgen voor meer trapveldjes (zonder honden) en speeltuintjes! Bewegingsonderwijs meer aandacht (lees: ook geld) geven! Een FBDH-kinderontbijt organiseren. Met als thema buitenspelen! Verzin het maar.

We hebben het met elkaar over vitaliteit. Over bewegen, gezond eten, aandacht voor werkhoudingen, rust. Hoe mooi is het als we onze kinderen spelenderwijs met vitaliteit laten kennis maken door ze de ruimte te geven om lekker buiten te kunnen spelen. Een hele uitdaging in een volle stad als Den Haag. Maar kom op hé! Toch een geweldige uitdaging? Of niet dan? Ik speel graag mee.

Vitale netwerker Edouard van Arem
Strandhuis-Communicatie

Reacties  |  Reactie toevoegen »

Vitaliteits-ontbijten

Door het jaar heen organiseren we energieke netwerkbijeenkomsten in de vorm van Vitaliteitsontbijten. Inspiratie, kennis en netwerken.

Lees verder »

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Met de nieuwsbrief van het Fitste Bedrijf van Den Haag wordt u op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen en acties op het gebied van vitaliteit voor bedrijven en organisaties.

Meld u aan »

Buro SAM
Gemeente Den Haag

Het Fitste Bedrijf van Den Haag is een activiteit van vitaliteitsburo SAM in samenwerking met gemeente Den Haag.