Blog en Vlog

Gert-Jan Aleman,
Gemeente Den Haag

"Ik vind het belangrijk dat mijn medewerkers bevlogen aan het werk zijn, daarom investeer ik in geluk en vitaliteit."

Sporten voor vakantie-uren

woensdag 31 januari 2018

Sporten voor vakantie-uren

De feestdagen zijn voorbij. Goede voornemens zoals minstens twee keer per week sporten en wat gezonder eten blijken - als ik voor mezelf spreek - lastig in de praktijk te brengen. Zeker met de donkere en koude wintermaanden. En de lente, met haar zonneschijn en langere dagen, is helaas nog niet in zicht. Het liefst zit ik in deze periode met een dekentje, een goed boek en een lekkere kop thee (met wat lekkers natuurlijk) op de bank. Van de bank afkomen en lekker actief worden, is nog niet zo makkelijk! 

Eigenlijk weet je wel waarom sporten goed voor je is. Het voorkomt dat je die paar kilo aankomt boven je streefgewicht, het is goed voor je sociale leven, en ook je mentale gezondheid krijgt een boost. Voor mij zijn dit de redenen om te gaan sporten, maar die voordelen zijn niet altijd meteen merkbaar. Dat maakt het lastiger. Ook in mijn werk is onderzoek naar wat mensen écht motiveert om gezonder te leven een belangrijk thema. En daarom een onderwerp waarover ik graag nadenk. Hoe kun je mensen echt raken? 

Denkend aan sporten en de combinatie met werk: wat is de trigger? Want ook werkgevers vinden het belangrijk dat hun werknemers gezond leven. Er komt steeds meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid en gezondheid op de werkvloer. Zo is het tegenwoordig steeds normaler om te investeren in werknemers: met sportfaciliteiten, vitaliteitschecks of beweegcursussen. In Scandinavië lopen ze flink voorop met innovatieve maatregelen. Er zijn bedrijven die je vakantie geven in ruil voor de uren die je sport. Werknemers mogen 20% van hun sporturen omzetten in vakantie-uren. Een uurtje hardlopen betekent dus twaalf minuten vakantie. Als je twee uur per week sport, heb je in een jaar zo meer dan twintig uur vakantie bij elkaar gespaard.

Dat klinkt als een goede stimulans om van de bank te komen! En zou zoiets ook niet werken voor gezonder eten, stoppen met roken of minder alcohol drinken? Zomaar een idee voor Nederlandse werkgevers! 

Amber Bosman
Schuttelaar & Partners

Reacties  |  Reactie toevoegen »

Vitaliteits-ontbijten

Door het jaar heen organiseren we energieke netwerkbijeenkomsten in de vorm van Vitaliteitsontbijten. Inspiratie, kennis en netwerken.

Lees verder »

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Met de nieuwsbrief van het Fitste Bedrijf van Den Haag wordt u op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen en acties op het gebied van vitaliteit voor bedrijven en organisaties.

Meld u aan »

Buro SAM
Gemeente Den Haag

Het Fitste Bedrijf van Den Haag is een activiteit van Buro SAM in samenwerking met gemeente Den Haag.