Blog en Vlog

Natasja Verloop,
Gemeente Den Haag

"Wat mij betreft mag de lunchwandeling vaker plaatsvinden. En hoe meer mensen meedoen, hoe leuker het is."

Balans vinden op de werkvloer

dinsdag 24 februari 2015

Deze blog is eerder verschenen op www.haagsegezondezaken.nl en is geschreven in samenwerking met Mieke Overgaag-Roelands (mindfulness- en compassietrainer en yoga- en meditatiedocent)

Voeding, ontspanning en beweging als uitgangspunt van vitaliteit en meer energie binnen organisaties? Als deze 3 onderdelen in balans zijn, maken mensen en organisaties vitale sprongen voorwaarts!

Ook in de oosterse wereld gaat men ervan uit dat vitaliteit voortkomt uit balans: Yin en Yang. Bijvoorbeeld:  als het om werk gaat, laten we ons vaak leiden door onze ratio, doelgerichtheid en denkkracht (Yang). Logisch, want hiermee kunnen we zaken voor elkaar krijgen en beslissingen nemen. Om in balans te blijven en niet overbelast te raken, zul je ook tijd moeten besteden aan opbouw en onderhoud (Yin). Over het krijgen van meer energie door het zorgen voor deze balans gaat de blog van deze maand.

Energie… de basis van alles


In de oosterse wereld wordt gezegd dat alles bestaat uit energie (ook wel Chi, Ki of Prana genoemd). Je kunt energie zien als de bouwsteen van lichaam en geest en je vitaliteit is afhankelijk van een goede energiedoorstroming. Verstoringen of blokkades kunnen leiden tot gezondheidsklachten, zowel fysiek als mentaal-emotioneel. Wanneer energie goed kan doorstromen, ben je gezond, productief en voel je je kalm, comfortabel en in balans.

Het draait om balans

Het bekende Yin-Yang symbool representeert dit streven naar balans. Het symbool leert ons dat balans voortkomt uit twee tegengestelde delen; Yin en Yang energie. Ofwel, activiteit versus opbouw. De tegenstellingen zorgen ook voor beweging en verandering. Anders gezegd: je kunt slechts in balans blijven door mee te bewegen, te veranderen en door continu een balans te vinden tussen activiteit en opbouw.

Balans vinden op de werkvloer

Als het om werk gaat, geldt dat we ons vaak (onbewust) laten leiden door de Yang-pool. Die staat voor activiteit, voor doen, voor heldere denkkracht, doelgerichtheid en beslissingen nemen. De Yang-energie is stuwend en naar buiten gericht en nodig om dingen te kunnen vormgeven of realiseren. Super belangrijk dus, maar…. willen we balans bewaren dan dienen we ook regelmatig de Yin-energie ruimte te geven! Want overbelasting, burn-out en overmatig denken liggen op de loer als we te lang en te veel in de Yang-energie zitten.

Meer ruimte voor Yin

Waar Yang-energie een stuwende kracht is, is de Yin-energie een opbouwende en verbindende kracht. Yin-energie is cruciaal voor “onderhoud” en herstel van het lichaam en de algehele energie. Je kan Yin zien als een verzorgende, voedende, dragende functie. Binnen de oosterse geneeswijzen wordt deze energie zelfs als meest belangrijk gezien.

Duurzaam investeren in mensen
In de hectiek van het zakelijk leven is het vaak precies andersom: we geven Yang voorrang boven Yin. Voor een kortere tijd is het helemaal niet erg en vaak zelfs wenselijk om de Yang-energie te laten prevaleren. We kunnen daarmee immers veel bereiken en het kan ook veel energie geven om zichtbaar resultaat te boeken. Maar doen we dit te vaak of te lang achter elkaar dan raakt het evenwicht verstoord. Op korte termijn hoeven we daar niet altijd direct iets van te merken, maar op de lange termijn gaat dit zeker ten koste van vitaliteit, flexibiliteit en gezondheid.

De rol van HR

Vanuit HR-oogpunt is het dan ook belangrijk om dit lange-termijn perspectief voor ogen te houden en uit te dragen. Door een gezond evenwicht te bieden (uiteraard zonder de Yang-energie (daadkracht, activiteit) te ondermijnen) wordt duurzaam geinvesteerd in het menselijk kapitaal. Balans tussen Yin en Yang komt zowel de werknemer, het bedrijf als uiteindelijk de maatschappij ten goede.

Het hoe: enkele praktische suggesties

Willen we daadwerkelijk Yin een grotere plaats toekennen in het zakelijk leven, dan is het belangrijk om er bewust tijd en ruimte voor te maken. Dit kan gelukkig zowel in het klein als in het groot; met veel tijd of investeringen of juist met weinig. Rust, stilstaan, voelen en ervaren, ontspannen, mogen “ freewheelen” zijn dingen die de Yin-energie voeden. Ook alles wat je doet om uit het hoofd te komen, meer te aarden, is steunend voor Yin.

Hoe kun je dit op de werkvloer aanreiken of stimuleren:

Tijdens het werk

 • Op tijd een (korte) pauze nemen; even “stoppen” (dit kan zelfs ook maar 1 minuut zijn)
 • Regelmatig het lichaam uitrekken of de ruggengraat afrollen (dit stimuleert de energiedoorstroming)
  • Bewegingen met de armen stimuleren hart- en longen en geven energie en wakkerheid
  • Kort moment aandacht voor de ademhaling
  • Aandachtig lopen: voelen hoe de voeten de grond raken, bewust zijn van iedere beweging
  • Dit kan bijvoorbeeld ook als je naar het kopieerapparaat loopt !
  • In een langere (lunch)pauze naar buiten gaan
  • Tijd nemen om te lunchen en daarbij ook echt met aandacht te eten
  • Mogelijkheid hebben om je even te kunnen afzonderen (een rustruimte inrichten)

Buiten het werk

 • Yoga: voor ontspanning en bevordering van energie en balans
 • Mindfulness: praktisch en ervaringsgericht leren balans te vinden en bewuste keuzes te maken
 • Sport en lichaamsbeweging
 • Creativiteit in al zijn vormen (als tegenhanger voor doelgerichtheid)
 • De stilte opzoeken
 • In de natuur zijn
 • Tijd om te “ lummelen”
 • “Prikkelvrije” momenten (geen TV, telefoon, social media etc.

 

Reacties  |  Reactie toevoegen »

Vitaliteits-ontbijten

Door het jaar heen organiseren we energieke netwerkbijeenkomsten in de vorm van Vitaliteitsontbijten. Inspiratie, kennis en netwerken.

Lees verder »

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Met de nieuwsbrief van het Fitste Bedrijf van Den Haag wordt u op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen en acties op het gebied van vitaliteit voor bedrijven en organisaties.

Meld u aan »

Buro SAM
Gemeente Den Haag

Het Fitste Bedrijf van Den Haag is een activiteit van Buro SAM in samenwerking met gemeente Den Haag.