Blog en Vlog

Johanna Dekker,
Nationale Nederlanden

"Ik vind het belangrijk dat we als bedrijven van elkaar leren en elkaar helpen. Het is in ons aller belang dat mensen vitaal en gezond zijn. "

Stimuleren van onbewust gedrag

dinsdag 24 oktober 2017

Vanmorgen kwam ik als fervent voorstander van een vitale werkvloer weer voor een terugkerende uitdaging te staan: een jarige collega trakteert taart. Wél heel lekker, niet zo gezond. Bewust stilstaan bij een gezonde werkomgeving is inmiddels trending topic, niet alleen online maar ook daadwerkelijk op de werkvloer. En dan is natuurlijk de uitdaging; hoe zorg je als werkgever dat ál je werknemers ervan profiteren?

Veel werkgevers zijn zich ervan bewust dat ze ‘iets moeten’ met duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. De voordelen ervan zijn evident: een lager verzuimpercentage, hogere productiviteit en gelukkige werknemers om maar wat te noemen. Maar hoe pak je dit aan als werkgever? Waar begin je in het doolhof van de vele opties om vitaliteit te stimuleren?

Vaak bereik je met de zogenaamde ‘quick wins’, het laaghangend fruit, juist de mensen die al met gezondheid bezig zijn. Een sportieve werknemer gaat voor een lunchwandeling, neemt de trap en pakt een appel. Hoe krijg je dan de ‘luie’ werknemer op het vitale spoor? Een oplossing hiervoor kan het gebruik maken van ‘nudges’ zijn. Met een ‘nudge’ stimuleer je onbewust gedrag. Dit is eigenlijk een klein duwtje in de rug, er vanuit gaande dat de mens weinig rationele beslissingen maakt.

Juist met deze dagelijkse, automatische keuzes valt winst te behalen. De nudge kan dan zijn; plaats de appel in het zicht en de kroketten verder weg. Of beplak de trap met het aantal kcal dat je verbrandt per trede en scherm de lift af met een foto van de trap. Zo zijn er nog veel meer interessante nudges. Er zijn bijvoorbeeld ook bedrijfsrestaurants die werken met gezondheidssmileys, die door middel van een kleur aangeven hoe gezond het product is.

Komen deze kleine interventies dan niet betuttelend over? De werknemer heeft door de ‘nudge’ juist het gevoel dat het zijn/haar eigen keuze is omdat het zo vanzelf gaat. Zo simpel en klein kan het zijn. Nu nog wat vaker collega’s die gezonder trakteren!

Eileen van de Pol
Schuttelaar & Partners

Reacties  |  Reactie toevoegen »

Vitaliteits-ontbijten

Door het jaar heen organiseren we energieke netwerkbijeenkomsten in de vorm van Vitaliteitsontbijten. Inspiratie, kennis en netwerken.

Lees verder »

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Met de nieuwsbrief van het Fitste Bedrijf van Den Haag wordt u op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen en acties op het gebied van vitaliteit voor bedrijven en organisaties.

Meld u aan »

Buro SAM
Gemeente Den Haag

Het Fitste Bedrijf van Den Haag is een activiteit van Buro SAM in samenwerking met gemeente Den Haag.