Blog en Vlog

Edouard van Arem,
ex - MKB Den Haag

"Als oud-bestuurslid van MKB Den Haag met de portefeuille duurzaamheid weet ik dat MKB Den Haag ook staat voor een gezond ondernemersklimaat. In alle opzichten. Of het nu gaat om gezonde wet- en regelgeving of om gezonde bedrijven met vitale medewerkers. Daarom ondersteunde MKB Den Haag de activiteiten van FBDH. Omdat dat een van de manieren was en is om ons allemaal fris en fit te houden!"

Ik sla de lunchpauze even over!

woensdag 14 januari 2015

Een bijdrage van Eric van der Veen, bewegingswetenschapper & programma manager bedrijfssport bij Sport & Zaken

Volgens Ben Tiggelaar, gedragsonderzoeker, zit er in de Eric van der Veen: manager bedrijfssport Sport & Zakenveranderpsychologie één zwakke schakel, dat is het gedrag van de mens. Vaak slagen veranderingen niet. Bij de invoering van nieuwe processen in een bedrijf slaagt dit in 30% van de gevallen; bij cultuurveranderingen is dit slechts 19%. Hoe vaak heb jij je voorgenomen om meer te gaan sporten en is dat uiteindelijk toch niet gelukt? Na de kerst stoppen met roken en meer sporten zijn twee veelgenoemde goede voornemens. Maar hoe houden we het vol? Hoe zorgen we voor een duurzame gedragsverandering? Het begint bij het definiëren van het gewenst gedrag. Niet: ‘ik wil meer sporten’, maar: ‘ik ga dinsdag en donderdag een half uur hardlopen!’

Tiggelaar benoemt vijf psychologische voorwaarden voor gedragsverandering:

1. Formuleer resultaten. Formuleer gewenste uitkomsten. 2. Beschrijf gedrag. Beschrijf concreet, haalbaar en effectief gedrag. 3. Beïnvloed intentie. Beïnvloed overtuigingen over controle, waardering en nut van gedrag. 4. Verander situatie/ omgeving. Verander prikkels in situatie waarbinnen gedrag plaatsvindt. 5. Evalueer. Meet gedrag, meet resultaten en stuur bij. '

Dagelijks zie ik bij bedrijven hoe lastig het is om het beweeggedrag van werknemers te beïnvloeden. Hieronder een aantal persoonlijke tips om het beweeggedrag van de werknemers in je bedrijf te verbeteren:

 
 • Start met de early adopters, mensen die weten hoe leuk bewegen kan zijn maar er om wat voor reden dan ook niet meer aan toe komen. Niet met de innovators, de koplopers, de mensen die toch al aan sport doen.
 • Laat mensen ervaren hoe leuk sporten is. Gewoon doen. Creëer een ervaring.
 • Veranderen is experimenteren. De meeste veranderingen mislukken. Start gewoon en kijk wat werkt en wat niet. Maar meet wel de resultaten.
 • Biedt het sport- en beweegaanbod op verschillende manieren en niveaus aan en varieer in het aanbod. Sluit aan bij de behoefte van de werknemers.
 • Progressie zorgt voor motivatie. Kleine stapjes vooruit motiveert. Laat de small wins zien.
 • Laat mensen zelf persoonlijke doelen stellen. Dan zijn mensen meer bereid tot veranderen.
 • De meeste kantooromgevingen nodigen niet uit tot bewegen. Verander de situatie/omgeving, dit verandert gedrag. Plaats douches, sluit de lift, zorg voor een goede fietsenstalling, haal de sportvereniging naar het bedrijf.
 • Alleen inzetten op bewustwording zet geen zoden aan de dijk. Campagnes alleen veranderen zelden het gedrag. Een goede communicatie is wel een succesfactor.
 • Focus op een aanstekelijke boodschap en focus op werknemers met invloed. Dit is van belang om te blijven sporten.
 • Werk aan de sociale norm in het bedrijf, laat medewerkers elkaar stimuleren om meer te gaan bewegen.
 • Sluit aan bij het DNA van jouw bedrijf, welke kernwaarden zijn belangrijk in jouw bedrijf.
 

Neem tot slot sport mee in de aanpak van Het Nieuwe Werken. Als je niet op vaste momenten achter een bureau hoeft te zitten, biedt dat allerlei mogelijkheden om sport te integreren in je dagritme. ’s Ochtends voor je werk een half uurtje rennen, of eind van de middag als je klaar bent. De middag is een heerlijk moment om buiten te zijn en nieuwe energie op te doen! Roep dus niet: ik sla de lunchpauze even over. Maar kom in beweging, al is het maar een lunchwandeling.

 

 

Reacties  |  Reactie toevoegen »

Vitaliteits-ontbijten

Door het jaar heen organiseren we energieke netwerkbijeenkomsten in de vorm van Vitaliteitsontbijten. Inspiratie, kennis en netwerken.

Lees verder »

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Met de nieuwsbrief van het Fitste Bedrijf van Den Haag wordt u op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen en acties op het gebied van vitaliteit voor bedrijven en organisaties.

Meld u aan »

Buro SAM
Gemeente Den Haag

Het Fitste Bedrijf van Den Haag is een activiteit van Buro SAM in samenwerking met gemeente Den Haag.