Blog en Vlog

Edouard van Arem,
ex - MKB Den Haag

"Als oud-bestuurslid van MKB Den Haag met de portefeuille duurzaamheid weet ik dat MKB Den Haag ook staat voor een gezond ondernemersklimaat. In alle opzichten. Of het nu gaat om gezonde wet- en regelgeving of om gezonde bedrijven met vitale medewerkers. Daarom ondersteunde MKB Den Haag de activiteiten van FBDH. Omdat dat een van de manieren was en is om ons allemaal fris en fit te houden!"

‘Maak werkenden regisseur van hun inzetbaarheid’

woensdag 22 juli 2015

Deze blog is eerder verschenen op www.overduurzameinzetbaarheid.nl en geschreven door Wim Schimmel, CEO Arbo Unie

Het is hoog tijd dat we echt iets gaan doen aan de duurzame inzetbaarheid van mensen. Ontwikkelingen als de flexibilisering van de arbeidsmarkt en vergrijzing maken het noodzakelijk dat werkgevers en werknemers samen aan de slag gaan met nieuwe manieren om gezond en met plezier aan het werk te blijven. Helaas komen de echte acties maar moeizaam op gang.

Er wordt wel over gepraat in organisaties, en iedereen die je erover spreekt beaamt dat het belangrijk is. Maar uiteindelijk blijft het nog te vaak bij goede bedoelingen. Zo was ik onlangs op bezoek bij een organisatie die alle medewerkers een preventief medisch onderzoek wilde aanbieden, maar vreemd genoeg niet de intentie had om ook met de resultaten aan de slag te gaan. Terwijl het daar nu net om draait. Waarom is het zo moeilijk om daadwerkelijk aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid?

‘Niet opleiden voor de concurrent’

Een belangrijk struikelblok is dat werkgevers huiverig zijn om te investeren in iemand die vervolgens kan overstappen naar een ander bedrijf. Met andere woorden, er is onzekerheid of de kosten en opbrengsten van inzetbaarheid wel goed verdeeld worden onder werkgevers enerzijds en werknemers anderzijds.

Inzetbaarheidsscan

Een goede suggestie om deze onzekerheid weg te nemen heb ik gegeven tijdens de presentatie van het rapport ‘Doorwerken en Gezondheid’ van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg in april. Geef alle werknemers eens in de paar jaar recht op een inzetbaarheidsscan. Zo’n scan bestaat uit een gesprek met een professional over de vraag: hoe kan ik de komende jaren lekker blijven werken op een manier die goed bij mijn leven past?

Het gaat erom dat je mensen zelf laat nadenken over de lange termijn van hun eigen loopbaan. Kan ik langer fit blijven door naast mijn functie op de werkvloer een aantal uren op kantoor te gaan werken? Moet ik oppassen voor overgewicht of stress? Investeer ik in meer beweging om langer vitaal te blijven?

Koppel het aan een budget

Om te zorgen dat het niet bij woorden blijft, zou je die scan moeten koppelen aan een budget, waarmee de werknemer investeringen kan doen in zijn eigen inzetbaarheid. Bijvoorbeeld door tijdelijk een coach te raadplegen, of een cursus te doen waardoor hij geschikt wordt voor een functie die fysiek minder zwaar belastend is. De kosten van zo’n scan en budget zijn beperkt, we praten over enkele honderden euro’s per persoon op jaarbasis. Terwijl je hiermee drie belangrijke effecten bereikt:

  • Ten eerste stimuleer je mensen om gedurende hun hele loopbaan na te denken over hun inzetbaarheid.
  • Ten tweede geef je medewerkers handvatten om hierin zelf de regie te nemen.
  • Ten derde geef je werkgevers de zekerheid dat aandacht voor inzetbaarheid een collectieve investering is, waar de BV Nederland sterker van wordt.

Het zou mooi zijn als de wetgever en sociale partners werk maken van deze kans om het werken aan duurzame inzetbaarheid een structureel karakter te geven.

Reacties  |  Reactie toevoegen »

Vitaliteits-ontbijten

Door het jaar heen organiseren we energieke netwerkbijeenkomsten in de vorm van Vitaliteitsontbijten. Inspiratie, kennis en netwerken.

Lees verder »

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Met de nieuwsbrief van het Fitste Bedrijf van Den Haag wordt u op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen en acties op het gebied van vitaliteit voor bedrijven en organisaties.

Meld u aan »

Buro SAM
Gemeente Den Haag

Het Fitste Bedrijf van Den Haag is een activiteit van Buro SAM in samenwerking met gemeente Den Haag.