Blog en Vlog

Johanna Dekker,
Nationale Nederlanden

"Ik vind het belangrijk dat we als bedrijven van elkaar leren en elkaar helpen. Het is in ons aller belang dat mensen vitaal en gezond zijn. "

Die “andere” European Games

donderdag 9 juli 2015

Deze blog is eerder verschenen op www.sportenstrategie.nl en geschreven door Eric van der Veen

Vlak voor de eerste European Games in Baku, werd in Italië de 20ste editie van de European Company Sport Games georganiseerd. Ruim 5600 werknemers van bedrijven uit 24 verschillende landen streden tegen elkaar op het sportveld, louter voor de eer en voor de fun. Daarmee in omvang, aantal sporters, bijna net zo groot als de European Games in Baku. Het verschil, in Riccione waar de Company Games werden gehouden, werd er gesport op alle niveaus behalve op top niveau. De investeringen voor het evenement zijn ook van een ander kaliber. In 1977 werden de eerste European Company Sport Games georganiseerd in Nederland, in Eindhoven om precies te zijn. Sindsdien zijn ze niet meer terug geweest. Sport & Zaken en The Organizing Connection zijn gaan kijken in Riccione. Want wat zijn die Company Games nu precies?

De kracht van sport 

De "bedrijfssportspelen” staan in het teken van sportieve loyaliteit en  ontmoeting. Op het sportveld wordt gestreden voor de winst, daarbuiten gaat het om  gezelligheid. Fairplay staat hoog in het vaandel. Het evenement wordt georganiseerd door de Europese Bedrijfssportfederatie (EFCS), waarbij 40 Europese landen zijn aangesloten. Het evenement werd op 3 juni geopend met een heuse openingsceremonie, waarbij enkele duizenden deelnemers uit de verschillende landen aanwezig waren. Met name Duitsland, Frankrijk en Scandinavische landen zijn flink vertegenwoordigd, maar in Riccione waren ook sporters uit Letland, Malta, Kroatië en België. Vanuit Nederland was er een hele kleine afvaardiging  vanuit Atos, PostNL en een paar kleinere  bedrijven aanwezig.

Riccione 

Riccione, aan de Middelandse Zee nabij Rimini,  is een ideale stad om een dergelijk event te hosten. Er zijn veel sportaccommodaties, die  dicht bij elkaar liggen en er zijn voldoende hotels voor de ruim 5600 sporters. Mooi om te zien is hoeveel (kleine) sportaccommodaties er zijn, allemaal publiek toegankelijk. De organisatie was Italian Style, niet best dus naar Nederlandse standaard. De Italiaanse sportbonden waren verantwoordelijk voor de organisatie van hun eigen sport. Een paar Nederlandse tennissers van Atos waren met de auto uit Zwolle gekomen. Zij hadden zich ruim een jaar van te voren  ingeschreven, een week voor aanvang was het  speelschema bekend dat een  dag van te voren weer werd  gewijzigd. En na twee wedstrijden tennissen op één dag lagen ze er al weer uit. Op de Spelen van Baku is het misschien normaal dat je er na één of twee wedstrijden uit ligt, maar op de bedrijfssportspelen kom je niet voor twee potjes tennis. Uiteindelijk heeft het organisatiecomité een verliezerspoule gemaakt voor  de vrijdag. Dat kan blijkbaar allemaal. En dat heeft zo zijn charme. Mee doen is hier echt belangrijker dan winnen. 

Interessant voor gemeenten?

De European Company Sport Games zijn niet voor topsporters geschikt. Het is voor werknemers van alle leeftijden en ook voor gepensioneerden van deze bedrijven. Het is een 5-daags multi-breedtesportevenement. De deelnemers betalen een eigen bijdrage van 140 euro voor deelname en doen mee voor de sportieve prestatie, en  voor de funfactor. Voor een gemeente is het een zeer interessant evenement. Ruim 5600 sporters verblijven 5 dagen lang in jouw gemeente, bestaande sportaccommodaties kunnen worden gebruikt. Je hebt alleen voldoende hotelcapaciteit nodig. De investering is voor een gemeente relatief laag en de opbrengsten zijn hoog.  Economisch en maatschappelijk gezien een zeer interessant evenement dus. 

Gent 2017 

Onze zuiderburen van de Vlaamse Bedrijfsport Liga zagen dat ook en hebben de 21ste editie van het evenement naar Gent gehaald in 2017. Genieten van fantastische sportactiviteiten en van deze fantastische stad is hun doel.  In 2019 zijn de bedrijfssportspelen in Salzburg. Volgend jaar kiest de EFCS de stad voor 2021. Kansen om dit evenement na 44 jaar weer naar Nederland te halen misschien? Ik zou het mooi vinden als spin off of als doel om de sportparticipatie onder werknemers te verhogen en bedrijfssportcompetities -en evenementen in Nederland te ontwikkelen en te professionaliseren. De groep werknemers in Nederland is namelijk de groep die het minste aan sporten toekomt, maar waarvoor sport van groot belang is. De 30-ers van nu moeten wellicht doorwerken tot hun 70ste en dat onder toenemende werkdruk. Wie wil er nu niet een beetje fit z'n pensioen halen?    

Reacties  |  Reactie toevoegen »

Vitaliteits-ontbijten

Door het jaar heen organiseren we energieke netwerkbijeenkomsten in de vorm van Vitaliteitsontbijten. Inspiratie, kennis en netwerken.

Lees verder »

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Met de nieuwsbrief van het Fitste Bedrijf van Den Haag wordt u op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen en acties op het gebied van vitaliteit voor bedrijven en organisaties.

Meld u aan »

Buro SAM
Gemeente Den Haag

Het Fitste Bedrijf van Den Haag is een activiteit van Buro SAM in samenwerking met gemeente Den Haag.